Frankrijk

Als het gezegde“onbekend maakt onbemind” op een wijnstreek van toepassing is, dan is dat wel de Savoie. De (Haute) Savoie behoort historisch bezien tot de oudste streken van Frankrijk. En ook hier kent de wijnbouw een lange traditie. In 121 v. C. werd het door de Romeinen veroverd. Het gebied grenst in het oosten aan Zwitserland en Italië, in het noorden aan het meer van Genève en in het zuiden aan de rivier de Isère. Door deze ligging is de verscheidenheid aan klimaattypen groot. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit een mengsel van kalk, mergelaarde en gruiswal afkomstig van oude Alpengletchers. Oorspronkelijk bezat de regio 30.000 ha wijngaarden. Door oorlogen, natuurgeweld en de druivenziekte phyloxera is daar nog maar een kleine 3.000 ha over (vergl. Zwitserland c. 15.000 ha). De meeste wijngaarden bevinden zich in het zuidelijke deel van de Savoie ten oosten van de hoofdstad Chambery. Hier groeien op de op het zuiden gerichte hellingen langs de Isère, de meest karakteristieke druivensoorten van de streek zoals de Jacquère en de Altesse (hier Roussette genoemd) voor witte wijn en de Mondeusevoor rode wijn. Deze laatste levert stevige wijnen op, waarvande besten na enige jaren flesrijping nog verbeteren.

Een specialiteit van destreek is deChignin Bergeron, gemaakt van de Roussanne druif. Naast de typische Savoie soorten, verbouwt men ook meer bekende druivenrassen zoals de Pinot Noir,de Gamay en de uit Zwitserland afkomstige Chasselas.

Geen wonder dus dat de wijnen buiten de streek niet zo bekend zijn. Het grootste deel van de productie is immers bestemd voor gebruik ter plaatse en voor de enkele liefhebbers die de kwaliteiten van deze streekgebonden wijnen inmiddels ontdekt hebben.