Italië

Op de zuidflank van de Alpen en grenzend aan Zwitserland ligt een bijzonder Italiaans wijngebied; het Valtellina. Het gebied maakt deel uit van de regio Lombardije en loopt van het noordelijkste deel van het Comomeer 100 km oostwaarts. De hoofdstad van het Valtellina is Sondrio. Op oude, steile terrasvormige wijngaarden groeien de druiven van de nebbiolo, die hierChiavennasca heet. Het totale areaal omvat slechts 2100 ha. Net als inde rest van het land geldt ook hier het Italiaanse classificatie systeem. In grote lijnen onderscheidt men:

Rosso di Valtellina DOC; een droge rode wijn met een minimale lagertijd (“botti”) van 9 maanden en > 11% alcohol.

Valtellina Superiore DOCG; w.o. subregio’s Grumello, Sassella, Valgella en Inferno. Alle, droge rode wijnen met een minimale lagertijd van 24 maanden (“botti” en “barrique”) en > 12 % alcohol. Wijnen met een lagertijd van 36 maanden krijgende toevoeging “Riserva”.

Vin da Ca Sfursat DOCG; een uitzonderlijke wijn, gemaakt van ingedroogde druiven. De lagertijd bedraagt minimaal 24 maanden (“botti”) en > 14% alcohol.

Het voor deze kleine regio, onevenredig hoge aantal DOC en DOCG wijnen, bewijst de uitzonderlijke klasse van deze wijnen.