Zwitserland

Zwitserland is niet direct bekend om haar wijnen. Toch heeft het land een lange wijntraditie. Opgravingen hebben aangetoond dat hier ca. 3000 jaar v. C. al enige vorm van wijnbouw plaatsvond. Maar het waren uiteindelijk de Romeinen die de basis legden voor de hedendaagse wijncultuur. Overblijfselen daarvan zijn o.a. terug te vinden in de nog steeds toegepaste, terrasgewijze aanleg van veel wijngaarden en in de namen van authentieke druivenrassen als de Amigne en Petite Arvine.

Het belangrijkste en meest interessante wijngebied is het kanton Wallis. Dit gebied is goed voor ca. 40% van de totale Zwitserse wijnproductie en kent een groot aantal authentieke druivensoorten, zoals de Heida, Amigne, Petite Arvine, Cornalin en Humagne. Het aangrenzende kanton Vaud neemt met 35% van de wijnproductie een goede tweede plaats in. Van de jaarlijkse productie van ca. 1,2 miljoen hl wordt 95% door de Zwitsers zelf opgedronken. De rest is bestemd voor export, wat deels de hogere prijs verklaart van de Zwitserse wijnen.

De bekendste Zwitserse wijnen zijn de Fendant (du Valais) een droge witte wijn, gemaakt van de chasselasdruif en de Dôle, een harmonieuze, gulle rode wijn, die gemaakt wordt van de Pinot Noir (min. 50%), aangevuld met Gamay of een andere lokale rode druivensoort. Daarnaast kent elke streek zijn eigen specialiteiten, die vaak verrassend van kwaliteit zijn.